Du är här

Filmhelg: Filmrutan 60 år!

2018 fyller Sveriges nu äldsta filmtidskrift 60 år. Det vill vi uppmärksamma genom att under en filmhelg den 24-25 mars angripa filmhistorien och filmjournalistikens utveckling under de senaste sex decennierna.

Vinn ett resebidrag till filmhelgen!

OBS! Vivian Silvander vann resebidraget till filmhelgen!

Om programmet

Filmhelgen kommer att starta ca kl 10 på lördagen och vara avslutad senast 16 på söndagen. Eftersom vi väntar på att få klart med några filmer avvaktar vi lite med visningstider. Programmet kommer att uppdateras löpande. Men det går att anmäla sig redan nu.

Bokade filmer

En cyklists död (Juan Antonio Bardem, Spanien, 1955, 88 min)
Visas kl 17 på lördagen i samarbete med Cinemateket. Filmen hyllas i första numret av Filmrutan från 1958. Den hade premiär i slutet av 1957 i Sverige.

Mannen som sköt Liberty Valance (John Ford, USA, 1962, 123 min)
Under Filmrutans första årtionden var "västerns" en omhuldad genre och Örjan Roth-Lindberg skrev en artikelserie om genrens grundbegrepp under rubriken "Erövrarnas samhälle. Miljöer och motiv inom västernfilmen". Vi visar John Fords mogna western som skildrar när det vilda har börjat tämjas och där revolvern inte längre är enda lösningen.

Den allvarsamma leken (Anja Breien, Sverige, 1977, 100 min)
Precis som uppmärksammats i debatten på senare år har det varit det ont om kvinnor i regissörsstolen genom filmhistorien, och de som tog sig ända fram fick inte alltid den uppmärksamhet de förtjänade. Norska Anja Breien är kanske inte så ihågkommen idag men mellan 1975 och 1982 var hon en av de mest nämnda namnen, alla kategorier, i Filmrutan.Vi visar hennes filmatisering av Den allvarsamma leken som nyligen digitaliserats.

Film av Kurosawa
Den japanska mästaren är den person som har flest filmer av de 20 som fått högst betyg i Juryn under alla år. Hans filmer Ran och De sju samurajerna är nummer 1 och 2 och i kommande Filmrutan (Nr 1, 2018) finns en text om Kurosawas formativa år. Vi kommer att visa en Kurosawa-film men vilken är inte klar, beroende på kvalitet hos kopiorna hos filmarkivet. De ska synas först.

Ungersk/tjeckisk film
Filmrutans 70-tal var full av artiklar om film från Östeuropa. Tjeckisk film förstås men det verkar ha funnits en särskild vurm för ungersk film. Vi väntar på syning av film i filmarkivet men vi lovar en film från denna tid och geografiska område.

Vi väntar i övrigt svar på syning av visningskvalitet hos ett antal filmer från filmarkivet innnan vi kan slutställa programmet. Det blir totalt 8 filmer.

Anmäl dig här!